En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Vit och mörk chokladmousse med hallonsås

Publicerad 2016-09-17 07:39:00 i Dessert,

God morgon
 
Förra helgen gjorde jag denna dessert som blev himla god. En maffig dessert. Blev nu lite osäker hur mycket jag gjorde av varje men detta borde bli bra. Blir det över så brukar det inte vara några större problem att få det uppätet dagen efter. Funkar även med mjölkchoklad i dem mörka moussen (uteslut sockret), blir då en sötare dessert.
Mörk och vit choklad passar bra ihop.
 
Vad göra av överblivna äggvitor? De kan sparas i kylen i en burk med lock. Håller sig några dygn. Så länge de inte luktar illa går de bra att använda. Man kan också frysa äggvita. 1 dl motsvarar ungefär 3 äggvitor. Det klassiska är ju att göra maränger. Dessa nutellakakor är galet goda så de kan jag varmt rekommendera att prova. Äggvita kan även stekas som vanligt stekt ägg, många gillar inte äggulan så det kan ju passa fint. Man kan även göra budapestrulle, marängtårta eller jitterbugg som några exempel.
 
Vit och mörk chokladmousse med hallonsås
4 portioner
 
Mörk chokladmousse
1.5 dl vispgrädde
75 g mörk choklad
2 äggulor rumsvarma
1 msk socker
 
Smält chokladen i vattenbad. Rör sedan i äggulorna. Vispa grädden och sockret mjukt och toppigt medan chokladen får svalna lite. Rör i lite grädde i taget tills allt är i och moussen väl omblandad. Häll upp i glas.
 
Gör man dubbel sats av den vita chokladmoussen kan man använda hela ägget lätt uppvispat!
Vit chokladmousse
1 dl vispgrädde
75 g vit choklad
1 äggula rumsvarm
0.5 dl kvarg (kesella)
 
Smält chokladen i vattenbad. Rör i äggulan. Vispa grädden mjuk och toppig och tillsätt kvargen i grädden. Rör i lite grädde i taget i den vita chokladen när den svalnat så grädden inte smälter. När moussen är jämnt omrörd hälls den upp i glas över den mörka moussen, ungefär lika mycket. Moussen bör stå i kylen i minst 1-1.5 timme, gärna längre. Så detta är en bra dessert att förbereda.
 
Hallonsåsen gjorde jag lite på måfå. Jag gjorde på 1 kg hallon så det blev ganska mycket men det har gått åt till fil och gröt. Häll ca 200 g frysta hallon och någon msk vatten i en liten kastrull. Värm upp på svag värme. Tillsätt lite syltsocker tills sötman är lagom, gott om det är lite syrligt. Låt småbubbla någon minut. Passera genom en sil, dvs häll i en sil och pressa ut saft och fruktkött så endast kärnorna/fröna är kvar i silen. Låt svalna och häll sedan på moussen. Toppa gärna med något grönt och kanske ett flarn.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela