Flygande Jakob
Vad jag tänkte på när jag efter att ha haft omelett (producerar en del disk) bakar en chokladkaka och kanelbullar och inte har någon diskmaskin, det vet jag inte. Men just som då händer det. Trikaren kommer med kretskortet som precis hade kommit ombord. Och diskmaskinen funkar igen, när jag som mest behövde den. Halleluja! Efter att ha handdiskat all disk förhand i exakt 1 vecka så saknar man diskmaskinen. Det är då man inser hur bra den faktiskt är. Så vad passade inte bättre än att fira med kanelbullar?

Igår var jag och Andreas ute och gick, så skönt att komma ut. Vi passade på att geocacha, var länge sedan sist. Förr var vi effektiva men nu har det inte blivit av, lixom bortglömt. Vi hittade dock bara en av de två vi sökte. Till den andra hade vi nästan ingen info men nu har jag uppdaterat offline-läget på geocachingappen så nu ska det nog gå att hitta den nästa gång det ges möjlighet. Det är inte många vi har kvar att ta här i Montrose nu...Det är verkligen ett bra sätt att komma ut och gå och få upptäcka nya ställen, om man inte vet vart man ska gå. En omodern variant av Pokemon kanske haha.

Det är inte ofta jag har något med kyckling här ombord men igår blev de det. Kycklingen vi får är inte rolig, lite seg och gummiaktig på något sätt, som aldrig blir bra vid tillagning, förutom när man maler ner den. Försökt få tag på annan kyckling med det verkar inte enkelt. Igår provade jag däremot att lägga den i saltlag innan, och det gjorde skillnad. Kycklingen blev bättre, och så fick den härlig saltsmak.
Gjorde så enkelt att jag la kycklingfiléerna i saltlag 4 h innan jag skulle ha dem, och sedan gjorde jag i ordning dem så som de ska göras i ordning. Det ska jag göra hädan efter med denna kyckling. Denna procedur ingår inte i receptet utan är bara om man vill ha extra möra kycklingfiléer.
Kyckling i saltlag
5 dl vatten
1 dl salt
1 kg kycklingfilé tinad
Blanda ihop vatten och salt till saltet löser sig. Lägg i hela kycklingfiléer och plasta. Ställ i kylen ca 4 timmar. Låt kycklingen rinna av väl sedan.
Flygande Jakob, brukar vara uppskattat. Jag gör alltid en form utan banan, majoriteten här gillar utan banan bäst. Hade missat att jag inte hade jordnötter så det fick funka ändå. En klassisk flygande Jakob görs med grillad hel kyckling. Jag har inte det, och hade inte tillagat någon hel kyckling heller, så då funkar kycklingfilé.
Flygande Jakob
4 portioner
1-2 grillade kycklingar, beroende på storlek
eller
4 kycklingfiléer, ca 600-700g
1 tsk salladskrydda (funkar utan)
2 bananer
3.5-4 dl grädde
1.5 dl chilisås av ketchuptyp (jag använde ketchup och stark chilisås eller någon chilikrydda. Det ska inte vara starkt, bara lite för smakens skull)
1 pkt bacon á 140 g
Knappt 1 dl jordnötter
Salt och peppar
4 portioner kokt ris
Plocka köttet från kycklingarna. Använder du kycklingfilé brukar jag salta och peppra dem, bryna i stekpanna och sedan in i ugnen på ca 150 grader tills de är nästan klara (fått en temp på 70-72 grader, för att sedan vila så de går upp ytligare lite i temp) Låt dem gärna vila en stund innan de skärs upp i skivor.
Lägg kycklingen i en form, gärna med lite högre kant. Vispa grädden lätt och blanda ner chilisåsen och salladskryddan. Krydda med lite salt och peppar. Dela bananerna först på mitten och sedan på längden så du får 4 st bitar av en, lägg på kycklingen. Bred på grädden. Gratinera i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Strimla baconet och knaperstek dem. Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med kokt ris och en grönsallad.
Ser kanske inte så gott ut men Flygande Jakob är faktiskt inte så dumt, utan banan enligt mig :)
