En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Kanelbullar

Publicerad 2015-11-09 23:57:00 i Bakning,

Älskade kanelbulle. En efter en kommer de sniffandes in i byssan med smilet upp till öronen. Den härliga doften sprider sig över båten.
Alla älskar kanelbullar här.
 
Kanelbullar
 
125-150 g mjukt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 ägg
0.5 tsk salt
(2 tsk stött kardemumma)
Ca 1.4 l vetemjöl
 
Uppvispat ägg
Pärlsocker
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll på vätskan. Rör så jästen löser sig. Tillsätt socker, ägg, smör och ev kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget och jobba in det. Degen får inte bli för hård, bättre om den är lite för lös. Tillsätt saltet mot slutet. Arbeta degen ordentligt, minst 5 minuter i maskin på låg hastighet eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter
 
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda. Känns den väldigt lös kan du knåda in mer mjöl. Kavla ut till en rektangel, inte för tunn men heller inte för tjock. 
 
Fyllning
 
Rumsvarmt smör
Strösocker
Kanel
Mandelmassa
 
Bred på smöret, inte allt för mycket. Strö på ett tunt lager socker och kanel efter smak. Riv över mandelmassan. Man kan även blanda ihop det i en bunke och bre på degen. Rulla ihop från långsidan. Jag brukar trycka på rullen och forma den så rullen blir jämntjock. Skär i ca 1.5-2 cm tjocka bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Skarven som blir på varje bulle, vik in den under bullen och tryck till så den blir något plattare och får fin form. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen på ca 200 grader i 10-12 minuter. Lägg på ett bakgaller med en handduk över.
 
Jag brukar spara en del ogräddade bullar i kylen och låta de stå där över natten med en bakduk över. Sedan tar jag fram dem ca 1 h innan de ska gräddas så de får jäsa. Nybakade kanelbullar två dagar i rad är inte dumt ;) De går även att frysa utbakade, men inte jästa andra gången. Lägg dem då på en plåt med bakplåtspapper, och sedan plasta. In i frysen. När de är frysta kan de läggas i en burk eller påse. När de sedan ska användas ska de tina och sedan få jäsa i rumstemperatur, vilket kan ta lite tid. Grädda sedan som vanligt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela