En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Mac and cheese

Publicerad 2016-08-30 16:46:00 i Pasta, ris, gryn, Vegetariskt,

Dagarna går så fort. Imorgon har vi redan vart ombord i en hel vecka. Idag är svärmor ut och kollar till blommorna. Verkar som de mår bra. Hon var snäll och tog in sticklingarna. Tydligen en del regn och blåst.
 
I söndags hade jag karré, som får stå länge i ugnen och bli mör och fin. Till det hade jag grönsaksrösti som ju faktiskt är ett bra tillbehör nu när man kanske har zucchini och morötter i landet.
 
Igår till lunch provade jag mac and cheese. En amerikansk, väldigt onyttig rätt. Nästan som makaronilåda men med massa krämig ostsås. Den kan göras vegetarisk, eller med kassler, korv eller skinka i. Eller kanske servera stekt korv till.. Det viktigaste är att pastan inte får koka för länge.
 
Mac and cheese
4 portioner
 
4 portioner pasta. Någon mindre modell som vanliga eller skruvar passar bra, ej snabbmakaroner
5 dl mjölk
50 g smör
0.5 dl vetemjöl
Ca 3-4 dl valfri riven ost, gärna med smak, kanske lite olika sorter
1.5 dl ströbröd
25 g smör
Extra riven ost
0.5 tsk svartpeppar
0.5 tsk paprikapulver (valfritt)
Salt
 
Koka pastan al dente, den får inte vara färdigkokt utan ska ha tuggmotstånd kvar. Häll av och kyl den (om inte ostsåsen är färdig så du direkt kan blanda ihop) Gör ostsåsen medans pastan kokar. Värm mjölken (valfritt men det är då lättare att få bort klumpar). Smält smöret, dra kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Rör i mjölken, lite i taget tills all mjölk är i och såsen klumpfri. Ställ på plattan och koka upp, rör ofta, helst hela tiden. När den kokar kan värmen sänkas och såsen få småkoka i några minuter .Rör då och då.
 
Smält 25 g smör i kastrull eller mikro och bara rör i ströbröd och 1 näve ost, osten behöver inte smälta. Krydda ev med lite paprikapulver. Rör ner osten i såsen. Nu får inte såsen koka mer, dra från plattan. Smaka av med salt, peppar och ev paprikapulver. Gillar du muskot kan en skvätt muskot även tillsättas.
 
Blanda ihop såsen och pastan (ev om du vill ha i något kött). Häll i en ugnssäker form. Strö över ströbrödet och sätt in i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Ströbrödet ska ha fått fin färg. Servera som den är eller tillsammans med korv, falukorv eller något annat som faller i smaken.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela