En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Fläskkarré i ugn

Publicerad 2015-11-04 23:13:00 i Kött,

Nu har det redan gått halva tiden, dvs två veckor. Tiden går så snabbt.
Middagen idag fick bli karré. Hade den i ugnen i ca 3 timmar på låg temperatur. Blir himla gott. Klappar in en kryddblandning där man kan välja just de kryddor man själv tycker bäst om. Eller enbart salt och peppar.. Blir det över funkar det fint att skiva upp det tunt när den är kall och äta som kallskuret, populärt här.
 
Klappad fläskkarré 
 
 5 portioner
 
1 kg benfri karre
olja
valfria kryddor, jag använde:
Timjan
Rosmarin
Oregano
Chilipulver
Malen ingefära
Pressad vitlök
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Smör
 
Putsa karrén och bind upp om det behövs (brukar jag inte göra). Blanda alla kryddor i en skål. Gnid in köttet med olja och klappa sedan in kryddblandningen. Klicka lite smör på köttet. Låt gärna stå och dra en stund. Jag brukar sätta ugnen på 225 grader och stoppa in köttet i ca 10-15 minuter och sedan sänka till 115 grader. Det är för att porerna ska dra ihop sig snabbare. Man kan även bryna köttet och sedan stoppa in det direkt på den lägre temperaturen. Välj en ganska liten form, annars kan skyn dunsta bort. Låt köttet få en innertemperatur på ca 80-85 grader. Viktigt att termometern sitter mitt i köttet. Ta ut köttet när det är färdigt och låt gärna vila i ca 10 minuter. Gör sås på skyn, jag brukar blanda i vatten och créme fraiche eller grädde och reda av. Smaka av med kalvfond. Servera med potatis och ev kokta grönsaker.
 
 

Kommentarer

Postat av: Sara

Publicerad 2015-11-04 23:25:59

Oj så gott det låter och ser ut!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela