Windsorkaka
Windsorkaka är en omtyckt kaka ombord. Degen och garneringen är lika som strösselkakan, det som skiljer dem åt är att windsorkakan är fylld med en typ av vaniljkräm. Vaniljkrämen kan bytas ut mot marsankräm. Mängd vet jag inte då det inte står i receptet.
Windsorkaka (Strösselkaka - grundrecept)
1 st
1 dl mjölk
25 g jäst
3.5 dl vetemjöl
25 g smör, gärna rumstempererat
1 krm salt
2 tsk strösocker
0.5 ägg (spar den andra halvan till pensling)
Fyllning
1.5 dl mjölk
0.75 msk potatismjöl
2 tsk strösocker
1 äggula
1-3 tsk vaniljsocker
Alt: marsankräm
100 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker
Pensling och garnering
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker
0.5 dl hackad sötmandel (denna gång tog jag havregryn pga allergiker)
2 msk smör
0.5 ägg
Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig. Häll ca hälften av mjölet i en degbunke. Ha i och finfördela smöret i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig, samtidigt som du har i mer mjöl tills degen blir lagom fast, dvs håller ihop och börjar släppa kanterna. Spar lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i 1 h. Gör under tiden fyllningen.
Fyllning: Blanda mjölken, potatismjölet, äggulan och sockret i en kastrull. Sjud till en tjock kräm. Vispa hela tiden. Krämen får inte koka. Låt svalna. Smaksätt den kalla krämen med vaniljsocker. Vispa smör och florsocker smidigt. Klicka i den kalla vaniljkrämen alt marsankräm och vispa ihop till en lätt och porös kräm.
Ta upp degen på bänken. Knåda den en stund och forma sedan till en rund kaka på ca 22 cm. Lägg i en springform med bakplåtspapper klämt i botten eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek. Blanda mjöl, socker, mandel/havregryn och smör till garneringen till en grynig massa. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på strösslet. Grädda mitt i ugnen på ca 225 grader i ca 12-15 minuter. Låt svalna under en bakduk. Dela sen kakan på mitten och bred på krämen. Lägg ihop och låt kakan stå kallt en stund innan den skärs upp.

