Vegetarisk pastasås
God morgon
Igår gjorde jag en vegetarisk rätt som till och med de som inte är så mycket för vegetariskt berömde, hör och häpnad. Super enkel rätt där man kan ta lite av det man har i grönsaksväg. Linser finns färdigkokta att köpa om man vill det, bara att ha i de i slutet så de blir varma. Har man i torkade linser får man se till att röra ofta då de gärna kokar fast annars. Protein i rätten jag gjorde kom från linser och kikärtor, men man kan såklart ha i vilka bönor man vill.
I receptet skriver jag de grönsaker jag tog, man kan även strimla vitkål tunt, riva zucchini, rotselleri, blomkål eller andra grönsaker och rotfrukter. Mängden är jätte svårt att säga så det är bara på ett ungefär. Ju mer grönsaker man har i desto mindre får man ta av varje förstås, i slutändan när allt är förberett brukar det bli ganska mycket, åtminstone för mig.
Vegetarisk pastasås
Ca 4 portioner
1 morot, liten
1 palsternacka, liten
1 liten fänkål
1 Paprika
1 bit purjolök
2 klyftor vitlök
Chili efter smak, färsk eller torkad
Olja
Ca 0.5 Grönsaksbuljong/fond
400 g krossade tomater
1 dl torkade linser eller kokta linser, vet ej hur mycket, kör på känn
Någon form av kokta bönor i önskad mängd
Någon dl grädde eller crème fraiche (jag hade grädde men crème fraiche funkar också)
Salt och peppar
Vatten
Valfri pasta
Skala och riv morot och palsternacka grovt. Strimla paprika, fänkål och purjolök. Hacka vitlök och chili. Fräs allt i en kastrull med olja. Smula över lite grönsaksbuljong och rör runt. Häll på krossade tomater, linser och grädde. Späd med lite vatten. Låt puttra under lock i ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Rör ganska ofta. Smaka av med salt, peppar och chili. Rör i bönorna i slutet, de ska bara bli varma. Använder man kokta linser rörs även de ner i slutet. Servera med valfri pasta och gärna riven ost.
