En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Så kallade frigående höns...

Publicerad 2016-09-04 17:16:00 i Allmänt,

Ju mer som visas på TV, nyheter, på Facebook mm, ju mer öppnar man upp sina ögon och ser hur sjuka förhållanden vissa har, i detta fall djur. Vi köper inte vårt kött på någon vanlig matbutik längre, det har vi inte gjort sedan hästskandalen. Vet inte vad man kan lita på, vad som är svenskt, vad som verkligen är i mm. Vi har köpt allt vårt kött från Åsby kött och vilt som ligger i Västmanland. Mysigaste lilla butiken med himla trevlig personal och fint kött, allt lokalproducerat. Nu ska vi köpa en köttlåda, troligen från Orust. Blir billigare och lite smidigare med vakuumförpackat kött. Vi har även köpt vilt på en gårdsbutik i Köping och även vildsvin via en som mamma och pappa känner. Ägg, vi använder inte jätte mycket ägg egentligen. Mycket kan vi få från syrran, resten är ägg från Tjörn där hönsen har ett bra liv.
 
Det här är en höna, vars ägg såldes på marknader vid torget som "Fina gårdsägg från frigående höns inomhus". Har inte hönor fjädrar? Frigående höna, jag tänker mig en höna som har gott om utrymme, får gå in och ut som hon vill, picka efter mask, äta gräs och annat grönt ute, ha sittpinne och sandbad. En fluffig höna med massa fjädrar. Men frigående höns behöver inte betyda riktigt det. Frigående höns inomhus går fritt, visserligen, men de bor så trångt så att kalla det fritt känns bara fel. Man får ha 9 hönor på 1 kvadratmeter. Det är inte mycket. Hönan på bild har en bekant till min syster köpt, för hon tyckte synd om den.. Höns plockas bort från industrin vid 18 månaders ålder (vad jag har läst), då är de alltså för gamla tydligen. I bland slaktas de (till hundmat?) ibland säljs de billigt. En höna kan leva mellan 10-20 år.
 
Fjäderplockning kan ske även hos privatpersoner som har höns i mindre grupper, men då är det enklare att kunna göra något åt det.
 
Hönsen på bilden nedan köpte min syster från samma ställe, för hon tyckte synd om dem. Vissa bättre skick än andra. Hon såg sin chans att kunna rädda 14 liv. För 10 kr /st. De fick inte gå in i hönsstallet när de skulle hämta dem. Förre ägaren kom med dem hängandes i en "klase" upp och ner, sju höns i en hand. Några var allt för hängiga och mådde dåligt så de fick ta bort dem nästan direkt, några levde längre och idag, 2.5 år senare finns en av dessa hönor kvar i liv. Hon lever idag ett "riktigt" höns-liv med fjädrar, utevistelse, gott om plats, sittpinne, sandbad, fri tillgång på mat och vatten och någon som varje dag ser till att hon mår bra. Morgon och kväll öppnas/stängs dörren så de kan gå ut om de vill, vilket de alltid gör. Dessutom har hon snälla höns-kamrater.
 
På äggkartonger står det att dem har tillgång till sittpinne och sandbad. Hos min syster har de aldrig sovit på sittpinnen, och det gör hon som finns kvar fortfarande inte, aldrig. Hon sover i redet i stället. Fanns verkligen sittpinne vid hennes förra "hem"? Förut fick hon för sig att sova på en tunna som stod i ett litet rum bredvid deras "box". När jag skulle stänga dörren sent en kväll och lyste fick jag se henne. Rädd som jag är fick jag gå och hämta min bror som fick lyfta in henne haha. Inte lätt att vara hönsskötare... 
Här har de bott hos dem ett tag och redan piggnat på sig. Pga. att de var rädda för eventuella sjukdomar fick dessa hönsen gå i en egen box i början, för att sedan släppas ihop med de andra.
 
Här är hon "den bruna" som tidigare levde sitt liv i trånga utrymmen och hennes ända uppgift vara att värpa så bra som möjligt. Fluffiga fjädrar...
 
Att förhållandena för höns ska behöva vara på detta vis är oförståeligt för mig. Kan de inte bara ge hönsen lite mer plats och hemtrevlig miljö åtminstone? Och gärna möjlighet till utevistelse. Allt är väl en pengafråga, mer utrymme ger väl dyrare ägg. Men är de inte värt det? Burhöns? Visste knappt att det fanns. Att stänga in höns i små grupper i en liten bur, 750 kvadratcentimeter per höna inräknat ströbädd och värprede. Okej mindre grupper med höns ska vara bättre, mindre risk för fjäderplockning, kannibalism, parasiter och sjukdomar. En annan anledning till att industrihöns knappt har fjädrar är att de skavs bort, pga att de står så trångt. Helt sjukt. Men att få sitta i små burar kan väl inte vara ända lösningen?
 
  Ekologiska ägg från frigående höns ute är åtminstone bättre, lite mer "krav". Då får de "bara" vara 7 höns per kvadratmeter. De ska ha tillgång till grönytor utomhus under sommaren och även tillgång till utevistelse på vintern. Jag har tur som kan få ägg från min syster, hon bor dock där vi har vårt torp så det är långt hemifrån, men ägg håller sig bra. Hos henne vet jag att de lever ett liv som för dom är värt att leva. Det är ett djur, gjort av kött och blod som även de har känslor.
 
Jag har hittat privatpersoner som säljer ägg där jag bor, kanske har du också någon nära dig där hönsen har det bra? Om inte så är det bästa man kan göra att se om det säljs ägg från någon lokal äggproducent på närmaste matbutik. Vi har till exempel en på Tjörn som säljer sina ägg på Ica där vi bor. Köper jag ägg på Ica är det alltid dem. På deras hemsida kan man se hur fint deras höns har de mot andra. Och eftersom de också har gårdsbutik öppet ibland så tror jag de hönsen har det så bra som det ser ut. Vi har haft turen stt få ägg från vår granne också, dottern har höns.
 
Det lyxigaste är så klart egna höns. Hade jag haft möjlighet att ha höns hade jag nog lärt mig tycka om dem och haft några för att ha egna ägg. (tycker djur med vingar är lite läskiga ;))
 
Här har jag hittat en del info, och det finns mer att läsa: Djurskyddet

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela