Tacopiroger
Idag har vi fint väder med sol, blåser lite lätt men det kan man stå ut med. Okej lite kyligt är det men frisk luft är bra..Tog med mig min kaffemugg och gick ut och satte mig på däck, så nu sitter jag ute och bloggar och lyssnar ljudbok. Försöker komma igång med ljudbok men lyssnar jag på kvällen somnar jag bara. Idag satte jag på ljudboken i byssan och lyssnade, funkade ganska bra.
Idag ringde Andreas mig och sa att det var massa valar ute, och de var det, men på långt håll.
Ändrade lunchen från tacopizza till tacopiroger. Har en hel del mjölk som jag behöver bli av med så pirogdeg, som innehåller mjölk blev bra. Tog både vetemjöl och fullkornsvetemjöl, blev bra. Vet inte hur mycket färs och sås det går åt, men inte så mycket. Hade i frysen efter senaste tacosen. Om man inte har så mycket färs kvar kan man riva i morötter att fylla ut med, eller någon annan grönsak.
Tacopiroger
Ca 8 stora eller ca 10-12 st "normala"
Deg:
50 g jäst
50 g smör, helst mjukt som jobbas in i degen utan att smältas.
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 st ägg
Ca 9 dl vetemjöl, en del kan bytas ut mot lite grövre mjöl
Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig. Häll i salt, ägg och lite av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt lite mjöl åt gången så det inte blir för mycket. Degen ska precis släppa kanterna. Strö lite mjöl på degen och låt jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
Fyllning
Tacofärs
Tacosås
Riven ost
Blanda tacofärs och sås i en kastrull, häll ev i lite vatten. Låt koka ihop för att sedan svalna. Fyllningen får inte vara för lös. så klart kan man ha i annat också, majs, jalapeños mm.
Dela degen i bitar och forma till bullar. Kavla ut var och en till en platt cirkel. Man kan också göra mindre piroger, och då kanske det smidigast är att kavla ut en stor cirkel och stansa ut för varje pirog. Klicka ut fyllningen på ena halvan, så mycket som får plats utan att det blir för spänt när degen viks över, då har de svårt att hålla ihop i ugnen. Lägg riven ost på färsen. Pensla kanterna med ägg och vik över degen till en halvmåne. Tryck till kanterna ordentligt med en mjölad gaffel. Pensla pirogerna med ägg och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Mina blir ganska stora, de äter 1 per man. Servera med créme fraiche och sallad.

