Strösselkaka
En kaka på jäst deg, som är grunderecept till den fyllda Windsorkakan. Degen blir liten så kanske passa på att gör dubbel sats och en av varje kaka? Jag brukar alltid använda springform som jag klämmer fast bakplåtspapper i botten. Varför vet jag inte. Funkar nog lika bra med bara en plåt.
Strösselkaka
1 st
1 dl mjölk
25 g jäst
3.5 dl vetemjöl
25 g smör, gärna rumstempererat
1 krm salt
2 tsk strösocker
0.5 ägg (spar den andra halvan till pensling)
Pensling och garnering
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker
0.5 dl hackad sötmandel (denna gång tog jag havregryn pga allergiker)
2 msk smör
0.5 ägg
Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig. Häll ca hälften av mjölet i en degbunke. Ha i och finfördela smöret i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig, samtidigt som du har i mer mjöl tills degen blir lagom fast, dvs håller ihop och börjar släppa kanterna. Spar lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i 1 h.
Ta upp degen på bänken. Knåda den en stund och forma sedan till en rund kaka på ca 22-24 cm. Lägg i en springform med bakplåtspapper klämt i botten eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek. Blanda mjöl, socker, mandel/havregryn och smör till garneringen till en grynig massa. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på strösslet. Grädda mitt i ugnen på ca 225 grader i ca 12-15 minuter. Låt svalna under en bakduk.
