Sojamarinerad lax med vitlöks/sesambroccoli
Riv ingefära, blanda den med soja och honung. Lägg lax och marinad i en påse och massera lätt in marinaden i laxen. Vänd runt ibland. Går också att lägg laxen på ett fat och pensla med marinaden, se till att allt marineras, pensla på då och då. Ca 1 timme behöver den få marineras.
Koka riset/nudlarna. Skär buketter från broccoli och skala stammen så den blir vit, skär sedan slantar av broccolistammen och tunna skivor av vitlöksklyftorna. Stek vitlöken i rikligt med olja på hög värme, rör runt hela tiden, den bränns lätt. Den ska bli rostad, du ser på den när de blir mörkare. Fortsätt med broccoli och sesamfrön. Sänk värmen lite. När det mjuknat och blivit lätt rostat, tillsätt ev sesamolja eller lite soja och ställ åt sidan. Smaka av med salt. Stek laxen i en separat stekpanna i olja på medel-hög värme, laxen kan få en lätt sotad yta från sockret i honungen. Den är klar när den precis eller knappt blivit ljusrosa inuti, ska fortfarande vara glansig. Jag penslade på lite extra marinad när den var nästan klar. Servera laxen med broccoli, ris/nudlar och soja.
