En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Sojamarinerad lax med vitlöks/sesambroccoli

Publicerad 2016-09-02 09:39:49 i Fisk och skaldjur,

En fräsch, nyttig, lättlagad och snabb rätt som skulle kunna serveras med enbart broccoli till laxen. Broccolin får god smak av den rostade vitlöken, och gillar man sesamolja kan man ha i lite sesamolja. Det ingick i receptet men eftersom jag inte hade någon så hoppade jag det. Är själv inte så jätte förtjust i det och tycker att broccolin fick väldigt god smak av endast rostad vitlök. Värmde på nudlarna jag hade igår och de gick snabbt åt. Passar väldigt bra till om man inte vill ha ris.
 
Denna broccoli skulle kunna göras och serveras som tillbehör till andra rätter,
var väldigt gott med lite smak på den.
 
Sojamarinerad lax med vitlöksrostad broccoli
4 portioner
 
4 portioner kokt ris eller nudlar
1 dl kikkoman soja
3 tsk honung/råsocker
50 g färsk ingefära riven (jag tog malen ingefära, hade ingen färsk)
600 g laxfilé
400 g Färsk broccoli, funkar med fryst tinad broccoli också
4 klyftor vitlök
Olja att steka i
2 msk sesamfrön
Ev 1 msk sesamolja
Salt
 

Riv ingefära, blanda den med soja och honung. Lägg lax och marinad i en påse och massera lätt in marinaden i laxen. Vänd runt ibland. Går också att lägg laxen på ett fat och pensla med marinaden, se till att allt marineras, pensla på då och då. Ca 1 timme behöver den få marineras.

Koka riset/nudlarna. Skär buketter från broccoli och skala stammen så den blir vit, skär sedan slantar av broccolistammen och tunna skivor av vitlöksklyftorna. Stek vitlöken i rikligt med olja på hög värme, rör runt hela tiden, den bränns lätt. Den ska bli rostad, du ser på den när de blir mörkare. Fortsätt med broccoli och sesamfrön. Sänk värmen lite. När det mjuknat och blivit lätt rostat, tillsätt ev sesamolja eller lite soja och ställ åt sidan. Smaka av med salt. Stek laxen i en separat stekpanna i olja på medel-hög värme, laxen kan få en lätt sotad yta från sockret i honungen. Den är klar när den precis eller knappt blivit ljusrosa inuti, ska fortfarande vara glansig. Jag penslade på lite extra marinad när den var nästan klar. Servera laxen med broccoli, ris/nudlar och soja.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela