En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Ljuvliga äppelrutor med kanel

Publicerad 2016-09-09 16:05:32 i Bakning,

Oj vad dagarna går snabbt. Full fart. Igår kokade jag högrev till middag och tänkte att jag skulle hinna baka, men de gjorde jag inte. Två av killarna hade lyckats köpa hummer och krabba billigt av en fiskare här så det tog upp lite tid, och så vet jag inte vad som hände med resten. Idag har jag och en styrman kokat 6 krabbor och 10 hummer.
 
Det går åt så mycket kakor just nu, hinner knappt med. Både småkakor och mjuka kakor försvinner fort som sjutton. Biskvierna jag gjorde tog slut direkt. Idag gjorde jag drömtårta på smörkrämen som blev över. Småkakor jag har bakat de senaste dagarna är två för mig nya sorter, kardemummasnittar och cookiesnittar. Båda blev super goda.
 
Igår bakade jag en ny mjuk kaka. Äppelrutor med kanel. Så himla goda. Saftiga, mjuka och helt ljuvliga. Lätta tyckte jag också att de var. Perfekt tid nu när det finns så mycket äpplen i trädgårdarna. Har du inga egna så känner du säkert någon som har, som troligen bara blir glad av att bli av med lite. De plåtar jag bakar i är större än vanliga så får göra 1.5 sats smet, men jag tror angivet mått på form borde bli bra.
 
Äppelrutor med kanel 
 
150 g smör
0.5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 äpplen (3 om de är lite mindre)
 
Smaksättning
2 tsk mald kanel
2 msk strösocker
 
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Skala och riv äpplena och ställ åt sidan. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta sedan ner det i smeten. Rör försiktigt ihop till en jämn klumpfri smet, förslagsvis med en slickepott. Rör ner de rivna äpplena. Häll hälften av smeten i en långpanna ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper. Blanda ihop kanel och socker och pudra över ett jämnt lager. Bred ut resten av smeten ovanpå. Rör om lite försiktigt med en gaffel, skaftet på en slev eller något så kakan blir marmorerad. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 32-35 minuter. Prova med sticka så den är torr. Låt svalna innan den skärs i rutor.
Pudra över florsocker innan servering.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela