Ljuvliga äppelrutor med kanel
Oj vad dagarna går snabbt. Full fart. Igår kokade jag högrev till middag och tänkte att jag skulle hinna baka, men de gjorde jag inte. Två av killarna hade lyckats köpa hummer och krabba billigt av en fiskare här så det tog upp lite tid, och så vet jag inte vad som hände med resten. Idag har jag och en styrman kokat 6 krabbor och 10 hummer.
Det går åt så mycket kakor just nu, hinner knappt med. Både småkakor och mjuka kakor försvinner fort som sjutton. Biskvierna jag gjorde tog slut direkt. Idag gjorde jag drömtårta på smörkrämen som blev över. Småkakor jag har bakat de senaste dagarna är två för mig nya sorter, kardemummasnittar och cookiesnittar. Båda blev super goda.
Igår bakade jag en ny mjuk kaka. Äppelrutor med kanel. Så himla goda. Saftiga, mjuka och helt ljuvliga. Lätta tyckte jag också att de var. Perfekt tid nu när det finns så mycket äpplen i trädgårdarna. Har du inga egna så känner du säkert någon som har, som troligen bara blir glad av att bli av med lite. De plåtar jag bakar i är större än vanliga så får göra 1.5 sats smet, men jag tror angivet mått på form borde bli bra.
Äppelrutor med kanel
150 g smör
0.5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 äpplen (3 om de är lite mindre)
Smaksättning
2 tsk mald kanel
2 msk strösocker
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Skala och riv äpplena och ställ åt sidan. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta sedan ner det i smeten. Rör försiktigt ihop till en jämn klumpfri smet, förslagsvis med en slickepott. Rör ner de rivna äpplena. Häll hälften av smeten i en långpanna ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper. Blanda ihop kanel och socker och pudra över ett jämnt lager. Bred ut resten av smeten ovanpå. Rör om lite försiktigt med en gaffel, skaftet på en slev eller något så kakan blir marmorerad. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 32-35 minuter. Prova med sticka så den är torr. Låt svalna innan den skärs i rutor.
Pudra över florsocker innan servering.

