En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Fransk fiskgratäng

Publicerad 2016-09-26 07:41:00 i Fisk och skaldjur,

God Morgon
Nu är jag igång med avmönstringsvaskningen. Igår blev det frukost kl 10 och middag kl 14 efter som det var en lugn söndag så det var perfekt för att göra den stora delen i all vaskning, dvs ugnen, stekbordet, diskmaskinen och alla stora "underhyllor". Det brukar jag annars göra på måndagskvällen, och hålla på framåt kl 21.30-22, så det var skönt.
 
Blir så glad när jag läser om min syster och hennes dotters framgångar med sina hästar. I helgen har de tävlat båda två (i hoppning). Syrran vinner på sin fina häst och dottern gör två bra runder ena dagen och vinner en klass den andra. Så duktiga. Wilma är bara 9 år och har vunnit 2 gånger den senaste tiden. Så mycket jobb som de lagt på sina hästar, det lönar sig.
 
Har ni kanske ätit Fransk fiskgratäng? Sådan man köper en blandning på påse och blandar med smör? Jag minns det väl från min barndom, fick det ibland och kommer ihåg att det var så gott. Sen har det blivit bortglömt. Förr förra veckan var det en som började prata om det och jag kom att tänka på att man kan säkert göra något liknande själv. Hittade detta recept. Minns inte riktigt om det var såhär det smakade men det blev gott i alla fall. Tyckte det var lite för lite av blandningen som ska vara på fisken så har ökat lite, hoppas det blir lagom. Annars går det snabbt att blanda ihop lite extra. En väldigt snabb och god fiskrätt.
 
Fransk fiskgratäng
4 portioner
 
500-600 g vit fisk, tex torsk eller sej, tinad
1.5 dl ströbröd
3 tsk salladskrydda
1-2 msk hackad persilja
0.5-2 st vitlöksklyftor, prova dig fram
1.5 msk senap
75 g smält smör
0.75 dl vatten
Salt och peppar
 
Potatismos, kokt eller pressad potatis till servering.
 
Lägg fisken i en ugnssäker form, vik den dubbel om den är tunn. Salta och peppra fisken. Blanda ihop ströbröd, salladskrydda, persilja, pressad vitlök och senap. Rör i smält smör och vatten. Salta och peppra lite. Bred blandningen på fisken. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-40 minuter beroende på fiskens tjocklek. Jag ökade ugnsvärmen till 225 grader mot slutet för att få lite mer färg på täcket. Jag serverade med potatismos och ärtor.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela