En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

De bästa köttbullarna

Publicerad 2016-09-06 16:42:20 i Köttfärs,

Idag fick det bli köttbullar dagen till ära. Vem gillar inte köttbullar? Tar lite tid att göra det till 16 personer, men det är uppskattat och då blir det roligt. Provade ett nytt recept som är det bästa jag gjort och kommer fortsätta att göra. Det fick mycket väl godkänt. Dessutom var det himla enkelt. Slippa låta ströbröd svälla...Det borde ha räckt med 2 kg köttfärs, men för säkerhetsskull gjorde jag på 3 kg, och det var tur. Receptet såg jag när Stefano Catenacci var med i nyhetsmorgon och gjorde köttbullar till köttbullensdag som var i augusti. I receptet står sodavatten, men det är väl ungefär samma som vanligt kolsyrat vatten? Jag tog vanligt bubbelvatten i alla fall. Det skulle göra köttbullarna extra luftiga. Ströbrödet skulle helst inte arbetas in helt, utan kunde gärna vara lite slarvigt inarbetat. Jag gjorde på nötfärs, tycker det blir bra. Självklart funkar blandfärs, en del tycker det blir bättre. Stefano hade en blandning mellan 50% nöt, 25% kalv och 25% fläsk.
 
Jag har nästan alltid i soja och kalvfond när jag gör köttfärssmet, tycker det ger god smak. Men det gör man som man vill. Att tänka på är att om man har i det så tillför det sälta, salta då lite mindre än normalt. 
 
Senare, troligen imorgon kommer recept på biskvier som är bakad i stort format, dvs en stor rektangulär som man skär upp i rutor. Hur smart som helst. Massa goda biskvier utan allt dess pill. 
 
Receptet är angivet i gram. När vi är ute till sjöss kan jag inte använda våg och har snabbt räknat om till deciliter.
 
De bästa köttbullarna
4 portioner
 
500 g köttfärs
20 g gul lök (jag tog en liten)
60 g mjölk (0.6 dl)
30 g grädde (0.3 dl)
30 g soda/kolsyrat vatten (0.3 dl)
1 ägg
30 g ströbröd (0.6 dl ströbröd)
Salt (9 g enligt recept)
Svartpeppar
Valfritt, minska då saltmängden en aning:
1 msk kalvfond
1 msk kikkoman soja
Smör att steka i
 
Riv eller mixa löken. Bryn "löksmeten" i smör en stund, låt svalna. Blanda ihop allting utom ströbrödet. Rör till sist i ströbrödet. Provstek gärna en klick om du är osäker på smaksättningen. Forma till köttbullar och stek i smör. Servera med sås, kokt potatis, kokta grönsaker, lingon och inlagd gurka.
 
Jag hade sås kvar sedan jag hade pannbiff förra veckan som jag tog och gjorde lite mer av. Den såsen hade jag gjort genom att fräsa lite rivna rotfrukter som morot, palsternacka och en liten bit rotselleri, lök och lite tomatpuré. Sedan i med vatten och kalvfond. Lät det koka ihop och sedan i med grädde och soja. Redde av och smakade av med kalvfond, soja och svartpeppar. Sen silade jag den. Såklart kan man göra lite enklare för sig. Koka ur stekpannan med vatten och grädde. Tillsätt lite kalvfond och soja. Red av såsen och låt koka ihop. Smaka av.
 
Jag använder alltid soja i mina såser. Anledningen är att jag får fin färg på såserna utan att tillsätta några konstigheter + smaken såklart. Sojan tillför sälta och en god smak. Använder alltid kikkoman soja.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela