En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Biff Teriyaki

Publicerad 2016-09-14 07:54:52 i Kött,

God morgon
Igår provade jag denna snabba och enkla rätt. Den var god och de gillade den. Kom på efteråt att det ju var en bra rätt att göra lite starkare, men då var det sent. Är osäker på att göra stark mat när det ska passa 15 personer. Vet inte om någon är känslig för starkt. Bättre att de får ha på egen chili. Jag hade i lite mer kött för innanlåret jag hade var större än vad jag behövde. Det som blev över fryser jag och tar fram vid annat tillfälle.
 
Jag och Andreas gav oss ut på en liten promenad, skönt att få lite frisk luft. Blåste lite och blev aningen kyligare senare på kvällen. Plockade lite mer björnbär också. Perfekt att ha på gröten eller filen. De ska ju vara så himla nyttiga dessa små bär. Innehåller massa hälsosamma vitaminer och mineraler. Kan skydda mot cancer, hämmar inflammation, stimulerar sjukliga celler att dö ut, skydda mot hjärtsjukdomar och hålla kärlen friska. Föryngra och stoppa åldrandet. En näve med björnbär innehåller nästan hälften av dagsbehovet med järn.
Så ut och plocka dessa nyttiga och goda bär.
 
Biff Teriyaki
4 portioner
 
400 g innanlår
1 gul lök
2 st morötter
250 g broccoli, helst färsk men frusen funkar också.
Olja att steka i
0.75 dl teriyakisås
2 msk soja, använde kikkoman soja
1 tsk sambal oelek eller efter smak
2.5 dl grädde/matlagningsgrädde
Salt och peppar
 
Kokt ris att äta till
Ev sesamfrön
 
Används frusen broccoli bör den tina innan och sedan läggas ner precis i slutet så den bara blir varm.
 
Skala och skiva morot och lök. Dela broccolin i små buketter och skiva den del av stammen som verkar späd. Strimla köttet fint. Bryn köttet lite i taget om allt inte får plats. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan med lock över. Fräs grönsakerna. Ha i teriyakisås, soja, sambal oelek och grädde. Låt puttra någon minut. Ha i köttet
 och låt puttra någon minut till. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, och kanske strö lite sesamfrön på toppen vid servering.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela