En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Nyponsoppa på färska nypon

Publicerad 2016-10-04 16:22:28 i Allmänt, Dessert, Övrigt,

Igår var jag och en vän ut och letade nypon. Det som är så bra är att det inte finns några giftiga nypon, dock finns det de som inte är så goda. Att hitta vilda fina nypon var inte så enkelt. Eller kan man använda de som ser lite tråkiga ut? Har läst att man kan plocka dem under vintern när de är svarta så egentligen borde det inte vara något fel på dem, men man blir så osäker. Hennes granne har däremot hur mycket vresros som helst. Du vet de där buskarna med knallrosa fina doftande rosor som sedan ger stora lite plattrunda nypon? Vi frågade om vi fick plocka från hans buskar och det fick vi mer än gärna. Nypon ska ju vara så himla nyttigt. Innehåller väldigt mycket c-vitamin och andra nyttiga grejer. Vi provade att koka en sats soppa igår, och det blev så himla gott. Vi blev även bjudna på middag så Andreas kom. Vi fick fisk som hon gjort i ugnen, jätte gott. Blev nyponsoppa till efterrätt.
 
Läser man om att torka, rensa och allt det där så finns det tusen olika tillvägagångssätt. Plockade bort små stjälkar och det lilla blomfästet. Hade tänkt att jag skulle ta bort kärnorna, men ångrade mig efter några nypon. Insåg vilken tid det skulle ta. Vi sa att vi provar att koka soppa med kärnorna. Har läst att det kan ge en sträv smak så var lite osäker. Hur som helst så fick de vara kvar.
 
Just nu har jag nypon i ugnen på tork, får se hur det blir. Återkommer hur jag torkar nypon.
 
Såhär gjorde vi vår soppa. I det receptet vi utgick ifrån stod det att man skulle ha 7 dl nypon. Vi hade 8 dl, och lite mer hade nog inte gjort något.
 
Nyponsoppa på färska nypon
4 portioner
 
7-9 dl nypon (vi gjorde på nypon från vresros)
1.5 dl vatten
Ca 1.3 dl strösocker till 1 liter soppa
Potatismjöl
 
Skär eller plocka bort stjälk och blomfästen. Skölj nyponen ordentligt. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp. Låt småkoka i ca 20-25 minuter. När de hade kokat en stund mixade jag sönder allt. Kärnorna flöt upp till ytan så då plockade jag bort dem med en hålslev. Sedan fick det fortsätta koka. När det har kokat i 20-25 minuter, häll av det i en finmaskig sil. Passera allt med hjälp av en sked så det bara blir kärnor och skal kvar i silen. Släng det och diska kastrullen och silen. Sila tillbaka soppan i kastrullen/litermått. du behöver veta ungefär hur mycket soppa det är. Ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa (vilket blir ca 1,3 dl på 1 liter soppa). Häll i socker och låt koka upp. Rör ut ca 1.5-2 msk potatismjäl i lite vatten och häll i soppan i en tunn stråle under omrörning. Dra bort kastrullen från plattan när första bubblan syns. Din nyponsoppa är färdig. Vi åt vaniljglass och smulade kolakakor till, var det vi hade. Kanon gott.
 
Så härlig färg på soppan
I år är slånbären rekordstora tror jag.
Har klippt ner och förberett pelargonerna inför vintern.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela