God morgon
Sedan i onsdags är vi ombord igen efter en härlig ledighet. Ledigheten har gått fort som vanligt. Andreas har fått upp staket runt tomten, 42 m långt. Blev super snyggt. Jag hade verkligen noll lust att bygga staket men hjälpte i alla fall till med lite målning. Han är så duktig.
Igår till lunch gjorde jag en köttfärspaj som blev väldigt god. Här kommer receptet. Enligt originalreceptet skulle man ha en förpackning kavlad smördeg i botten, men det hade jag inte så gjorde vanlig pajbotten. Vill du göra vanlig pajbotten börjar du med den enligt beskrivning. Vill du använda smördeg så ska den bara tryckas ut i formen, alltså inte förgräddas.
Köttfärspaj med krämig topping
4 portioner
1 pkt färdigkavlad smördeg eller 1 sats pajdeg se recept längre ner.
400 gram nöt eller blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning eller ca 1 msk fond
1 dl vatten
2 tsk chilisås eller efter smak. Jag tog sriracha.
Salt och svartpeppar
2-3 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2-3 dl riven ost
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2.5 msk vatten
Om du vil använda pajdegsbotten: Hacka snabbt ihop alla ingredienser förhand eller i en mixer. Tryck ut tunt i en ugnsfast form och även så långt det räcker till kanterna. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt vila i kylen i ca 30 minuter eller i frysen 10-15. Förgrädda pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter. Färdigt för fyllning
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Vill du hellre använda smördeg trycker du ut den i en ugnssäker form. Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och riven ost, bred ut över köttfärsen. Gratinera i ugn, 175 grader i ca 45 min för smördegsbotten eller 200 grader i ca 20-30 min med pajdegsbotten, den ska ha fått fin färg. Servera med en god sallad.
Hoppas inte receptet blev för krångligt med de olika pajbottnarna!