En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Köttfärspaj med krämig topping

Publicerad 2016-11-05 07:08:44 i Köttfärs,

God morgon
Sedan i onsdags är vi ombord igen efter en härlig ledighet. Ledigheten har gått fort som vanligt. Andreas har fått upp staket runt tomten, 42 m långt. Blev super snyggt. Jag hade verkligen noll lust att bygga staket men hjälpte i alla fall till med lite målning. Han är så duktig.
 
Igår till lunch gjorde jag en köttfärspaj som blev väldigt god. Här kommer receptet. Enligt originalreceptet skulle man ha en förpackning kavlad smördeg i botten, men det hade jag inte så gjorde vanlig pajbotten. Vill du göra vanlig pajbotten börjar du med den enligt beskrivning. Vill du använda smördeg så ska den bara tryckas ut i formen, alltså inte förgräddas.
 
 
Köttfärspaj med krämig topping
4 portioner
 
1 pkt färdigkavlad smördeg eller 1 sats pajdeg se recept längre ner.
400 gram nöt eller blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning eller ca 1 msk fond
1 dl vatten
2 tsk chilisås eller efter smak. Jag tog sriracha.
Salt och svartpeppar
 
2-3 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2-3 dl riven ost
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2.5 msk vatten
 
Om du vil använda pajdegsbotten: Hacka snabbt ihop alla ingredienser förhand eller i en mixer. Tryck ut tunt i en ugnsfast form och även så långt det räcker till kanterna. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt vila i kylen i ca 30 minuter eller i frysen 10-15. Förgrädda pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter. Färdigt för fyllning 

Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

Vill du hellre använda smördeg trycker du ut den i en ugnssäker form. Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och riven ost, bred ut över köttfärsen.  Gratinera i ugn, 175 grader i ca 45 min för smördegsbotten eller 200 grader i ca 20-30 min med pajdegsbotten, den ska ha fått fin färg. Servera med en god sallad.

Hoppas inte receptet blev för krångligt med de olika pajbottnarna!

 

 

Kommentarer

Postat av: Pinglan

Publicerad 2016-11-05 09:36:51

Hej på er😃

Hoppas ni har allt för kallt ute på havet. Här är det runt noll, lite snö och lite sol.

Pajen låter jättegod. Måste prova den.

Må så gott och ta hand om varandra😃

Kramizar💞
Mamsen

Svar: Hej. Jo vi har det bra. Här är det fortfarande milt ute. Ja den var enkel att göra också 😊 kram
Madeleine

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela