Lasagne
Lasagne, vem gillar inte det? Det gillar nog alla tror jag. Det är så himla smarrigt och något jag faktiskt alltid blir nöjd med. Efter att en amerikansk inspektör som gillade lasagne mer än katten Gustaf enligt han själv sa till mig att min lasagne var bättre än hans mamma (och det är det tydligen inte många som är) så känner jag mig säker på det. Det måste verkligen ha varit toppbetyg. Här delar jag med mig av hur jag brukar göra. Så blir det alltid lite annorlunda såklart, men på ett ungefär. Detta blir en stor lasagne, just för att lasagne är så bra att göra matlådor av. Fyll lådor och stoppa i frysen. Vid tillfälle då tiden för att laga mat inte finns eller du står där utan matlåda är det perfekt att ha en god lasagne väntandes i frysen. Såklart går det bra att halvera receptet också. Mina karlar lyckades få i sig 2/3 av lasagnen jag gjorde (gjorde på 3 kg köttfärs), vilket borde betyda att detta recept räcker till 8 rejäla portioner.
Lasagne
8 portioner
Köttfärssås
1000 g köttfärs
Smör
2 st gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
Ev chili
800 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
0.25 dl kalvfond
0.5 dl kikkoman soja
Vatten
Salt
Peppar
Béchamelsås
8 dl mjölk (eller 1 ltr mjölk och ingen grädde)
2 dl grädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Vitpeppar
Salt
Riven ost, gärna lite blandade sorter ca 5 dl kanske
Lasagneplattor
Riven ost till toppen
Hacka lök, ev chili och vitlök. Stek i lite smör Tills det mjuknar, ha i färsen och "hacka" sönder den. Salta och peppra. Häll på krossade tomater, tomatpuré, fond och soja. Skölj ur burkarna med krossade tomat lite och häll i köttfärssåsen. Låt puttra medans du gör bechamelen. Köttfärssåsen får inte vara för lös, men ändå ska det finnas vätska så den inte blir för torr.
Värm upp mjölk och grädde i en kastrull, rör då och då. Smält smöret i en annan kastrull. Dra smöret från värmen och rör ner mjölet tills det är klumpfritt. Dra mjölken från värmen. Häll sakta ner smör och mjölblandningen i den varma mjölken samtidigt som du rör ordentligt med en visp. När allt är i ställer du tillbaka kastrullen på plattan. Normalt sett häller man i mjölken i smör och mjölblandningen, men jag tycker att detta sätt är enklare för att slippa klumpar. Man kan göra som man vill. Låt såsen koka upp på medelvärme under omrörning. När de första bubblorna har synts till kan du sänka värmen lite och låta det sjuda i ca 5-10 minuter, rör då och då så det inte bränns i botten. Smaka av med salt och peppar, tänk på att osten kan tillföra extra sälta. När såsen är klar dras kastrullen från värmen och riven ost rörs i. Osäker på mängd men kanske 5 dl. Smaka så märker du när du är nöjd. När osten är i får inte såsen koka mer, då kan den skära sig.
Då är allt klart för montering. Jag gillar lasagne som är hög så välj en form med höga kanter. Börja med lite köttfärssås i botten, bara så det täcker. Därefter på med ostsås, snåla inte, men heller inte överdriv. Lägg ut lasagneplattorna över hela formen, kan vara lite pusslande. Jag brukar lägga dem åt olika håll i varje lager. När plattorna är på är det dags för lite köttfärs, bara så det täcker, sås, och plattor. Fortsätt så tills köttfärsen är slut. översta lagret brukar jag avsluta med sås. Dvs köttfärs, ostsås, plattor och så ostsås igen. Alla plattor ska täckas då. Till slut strös ost över hela härligheten. Den mängd du själv vill ha. Jag gillar själv när det inte är för mycket ost på toppen. In i ugnen på 200 grader i ca 40-50 minuter kanske. Allt beror på hur tjock den är osv. Prova med sticka när lasagneplattorna känns mjuka. Jag föredrar att lasagnen får stå en stund och "sätta sig" innan man hugger in. Beror på om man orkar vänta. Servera med en god sallad.
