En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Tacos el vaquero

Publicerad 2016-07-03 08:19:27 i Kött,

Provade på en ny variant av tacos i fredags. Nästan som snabblagad pulled pork. Karré med härlig kryddning som fått stå länge i ugnen och gotta till sig. Jag gjorde extra kryddpasta som jag kunde använda lite av när köttet var uppskuret, till att blanda med köttet för att förstärka smaken. Hällde även på lite av skyn som blev. Kryddpastan är enligt orginalreceptet så hur mycket det egentligen blir till köttet är jag osäker på. Skulle jag göra detta hemma hade jag gjort 1.5 sats kryddpasta. Blir det över kan det användas i marinad.
 
Tacos el vaquero 
4-6 portioner
 
1 kg hel fläskkarré med eller utan ben
 
3 st vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré 
0,5 dl vitvinsvinäger 
1 msk mald spiskummin
1 msk chipotlepasta
3 st kryddnejlikor, finkrossade (jag tog lite malen)
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
 
Riv eller pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop med övriga ingredienser. 
 
Putsa karrén och skär djupa snitt, ca 2 cm breda. Gnid in kryddpastan ordentligt, även ner i snitten.  Låt vila i ca 1-2 h.
 
Ugn: Antingen bryner du köttet i stekpanna och sedan lägger det i en form och in i ugnen på va 125 grader. Eller så sätter du ugnen på 225 grader och sätter in det i 15 minuter och sedan sänker till 125 grader. Låt stå inne i ca 2-3 timmar. Jag öste det lite då och då. 
 
När mitt kött hade stått inne i 2 timmar la jag folie på och lät det stå kvar någon timme till, på 100 grader. Har du inte tid till det tas köttet ut efter 2-3 timmar, när det verkar mört. Låt vila i 10-15 min och skär sedan upp det. Jag blandade allt med lite kryddpasta som blev över samt sky och höll det varmt i ugnen med folie över tills det var dax att äta. Läste igår att man inte ska använda folie direkt mot mat. Där emot ska det gå bra att lägga på bakplåtspapper mot maten och sedan folie på det.
 
På grill: jag har inte provat men enligt receptet gör man såhär. Tänd grillen. Köttet ska grillas på indirekt värme, dvs att kol/briketterna ska ligga på ena sidan av grillen. Bryn köttet på glödsidan och lägg det sedan på den sidan som inte har någon glöd. Har du karré med ben så ska benet ligga ner, vänd det ej. Har du utan ben kan det nog behöva vändas någon gång kanske. Grilla i ca 2 h eller tills det är mört.
 
Servera med tortillas, tomatsalsa, guacamole, grönsaker, créme fraiche, picklad lök eller vad du gillar. Går även bra att med pitabröd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela