Rabarberpaj med vit choklad
Gjorde denna på båten. Kanske har du fryst in sommarens skörd av rabarber? Kändes lite grötig och jag var lite tveksam om den skulle vara god, men de gillade den och den gick åt.
Visste ni att rabarber innehåller ett ämne som visat sig döda cancerceller? Det har i forskning visat sig att rabarber halverat cancerceller på bara 48 timmar, låter ju fantastiskt.
Rabarberpaj med vit choklad
8-10 portioner
Fyllning
900 g rabarber
2 dl vatten
3 msk flytande honung
0.5-1.5 dl strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
3 ägg
Enligt recept 75 g, men jag tog mer, kanske 150-200 g
Pajdeg
5 dl vetemjöl
0.75 dl strösocker
0.5 tsk salt
200 g smör
Skölj och skär rabarbern i centimeterstora bitar. Hetta upp en stekpanna, alt en kastrull med smör. Stek rabarbern några minuter under omrörning. Ringla över honung och strö på socker, börja med lite socker i taget. Mängden beror på önskad sötma och hur sura rabarberna är. Tillsätt ca 1 dl vatten att börja med. Låt puttra några minuter tills rabarbern blir mjuk. Rör ut maizenan i lite vatten och häll i en tunn stråle under omrörning. Ställ åt sidan att svalna.
Arbeta ihop pajdegen, förhand eller i en matberedare. Platta ut i en pajform med lite högre kant och ställ sedan svalt i ca 15 min.
Rör ner äggen i rabarbern och häll ut i pajskalet. Fyllningen ska vara lite lös men inte för lös. Kanske kan mer vatten behövas, men troligen inte. Lägg folie över pajen (jag har börjat lägga bakplåtspapper under folien då folien kan släppa ifrån sig ohälsosamma ämnen, det gör man som man vill). Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 40-50 minuter. Hacka chokladen under tiden. Ta ut pajen och strö på chokladen, jag tog så det nästan täcktes med ett tunt lager. Ställ in ytterligare ca 10 minuter. Chokladen ska precis börja få lite färg, men passa så den inte bränns. Låt pajen svalna lite och servera sedan med vaniljglass, grädde vispad med lite vaniljsocker eller vaniljvisp.
Pelargon "Video"
