En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Hamburgerbröd Brioche

Publicerad 2016-07-12 09:33:17 i Bröd,

Provade att göra ett brioche-bröd till hamburgarna, dvs bakat på Manitoba Cream. Mjölet har en högre proteinhalt, samt en kvalité på proteinet som ger högre glutenhalt vilket gör degen extra fin och elastisk. Degen bör arbetas länge och en maskin till det är nästan ett måste, eller se detvsom ett bra träningspass för armarna ;)
 
Hamburgerbröd brioche
Ca 8 st tror jag
 
2 dl vatten
3 msk mjölk
1 msk torrjäst eller 50 g färsk
2.5 msk strösocker
1 stort ägg
7.5 dl Manitoba Cream
2 msk rumsvarmt smör
1.5 tsk salt
 
Pensling
1 ägg
1 tsk vatten
(1 tsk bikarbonat för mörkare bröd)
 
Värm vatten och mjölk till 37 grader och blanda med jästen och sockret. Låt stå några minuter, helst 10 min. Vispa ägget fluffigt. I degbunken blandar du mjölet med smöret. Blanda i degvätskan, saltet och uppvispade ägget. Degen kommer vara lite läsare än en "vanlig deg" men det ska vara så. Låt maskinen jobba 10-15 minuter. Jäs i ca 2 timmar under bakduk. Jag har väldigt varmt så då fick1 timme räcka pga tidsbrist. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela sedan degen i bitar, mina vägde ca 90-100 gr men bröden blev stora så jag skulle gissa på att ca 70-80 gr kan räcka, om man inte vill ha stora förstås. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1-2 timmar. Här kan bröden frysas, se nedanSätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget med vattnet och eventuellt bikarbonat för mörkare färg på bröden. Om du vill kan bröden toppas med sesamfrön, chiliflakes, flingsalt... Pensla bröden och grädda i ca 15 min. De ska kännas lätta. Låt svalna under bakduk en aning.
 
Efter andra jäsningen kan bröden frysas. Lämpligt är då att låsa dem jäsa på något som man kan få in i frysen. Stoppa in de jästa bröden i frysen (jag täckte inte av anledning att jag var rädd att förstöra jäsningen) och låt dem frysa. Lägg dem sedan i påse. När du sedan vill ha dem lägger du dem på en plåt och låter dem tina. Grädda sedan på samma sätt som ovan. Perfekt att kunna ha färska bröd utan att behöva göra deg.

Efter mycket strul med köttkvarnen, som tydligen var trasig, fick jag i sista stund vända torskfiléer i ströbröd och steka till burgarna. Tydligen var kuggarna helt slut så det gick inte alls att mala, nya delar beställda. Men det var gott med fisk till.



 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela