Fläderpannacotta med limemarinerade jordgubbar
Jag tror att jag har blivit pelargon-tokig. Råkade gå med i gruppen "älskade pelargoner" på Facebook. Det var inte så smart, gör inte det. Den framkallar starkt "jagvillhabegär". Det är galet hur mycket pelargoner det finns. Och inte nog med det, jag såg just att på Orust, grannön till Tjörn som vi bor på, har ett pelargonmuseum och Västsveriges största sortiment av pelargonier. Orust blommor, aldrig vart där men bör nog göra en utflykt dit känner jag. Mamma och pappa kommer till oss när vi kommer hem, kanske är hon sugen på att ta en tur, Andreas och pappa kan ju göra något som de gillar mer än att kolla på härliga blommor ;)
I eftermiddag ska Andreas och jag promenera iland till ett närliggande växthus, ett av Europas största inomhus trädgårdar och Skottlands tredje mest besökta. Vi har vart där förut men det var längesen.
Så nu till pannacottan. Det är en stor sats men går såklart bra att halvera. En riktigt somrig dessert. Kanske gjorde du flädersaft av flädern? Kanske har du fått av någon bekant? Annars finns det ju även på Ica. Jordgubbarna kan man ha som de är om man hellre vill det eller bara blanda i lite socker. De avger så god saft om man blandar dem med lite socker.
Fläderpannacotta
10 portioner
5 gelatinblad
6 dl grädde
0.75-1 dl socker
3 dl matyoghurt
1.5 dl flädersaft
Lägg gelatinbladen i blöt. Värm upp grädde och socker tills sockret löst sig. Krama ur gelatinbladen och smält de i den varma grädden. Låt svalna lite. Rör i matyoghurt och flädersaft. Smaka gärna av lite så du tycker det är lagom sött och lagom mycket flädersmak. Jag fick ha i lite mer av båda. Häll upp i glas och ställ kallt i minst 3-4 h. Toppa med jordgubbar eller annat.
Limemarinerade jordgubbar
(till pannacottorna går nog inte 1 liter åt)
1 l jordgubbar
1 lime
0.25 dl socker (beror lite på hur söta jordgubbarna är)
Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Tvätta limen och riv skalet över jordgubbarna. Häll i socker och blanda. De kan med fördel stå framme och vara rumstempererade när det är dags att äta dem.
