En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Engelska scones

Publicerad 2016-07-13 15:25:57 i Bröd,

Här om morgonen när jag skulle ta fram degen och baka ut den ser jag hur platt och livlös den var, jag hade glömt jäst. Så kan det gå ibland om man snabbt ska slänga ihop en deg. Fick snabbt komma på något bröd att baka till frukosten och kom på att jag hade sett ett recept på scones jag ville prova. Jag har inte vart så förtjust i scones men dessa fick mig att ändra mig lite. Tyckte de blev goda, inte så där smuliga som jag minns dem och scones är så enkla att göra.
 
Den livlösa degen då? Ja inte är det kul att slänga en hel deg. Jag bakar alltid på torrjäst, i alla fall här ombord. Så jag satte bunken i degmaskinen igen, hade i jäst och lät degen arbetas en stund. Ställde den lite varmt och lät jäsa. Och det gjorde den. Sedan bakade jag ut som vanligt, lät jäsa och grädda. Bröden blev super bra. Degen fick kanske jäsa lite längre än vanligt och hade inte jäst upp riktigt lika mycket i bunken som det brukar, men bröden blev bra.
 
I receptet står det att det ska bli 12-16 st, jag tror jag fick ut ca 11 st. Glömde räkna men är säker på att det inte var 16 st. Jag drog ner på mängden socker och hoppade över vaniljsockret. I receptet ska de ätas tillsammans med smör, marmelad och vispad grädde och då är det kanske gott med vaniljsmaken och sötman, men inte som frukostbröd, tycker jag.
 
Engelska scones
10-13 st kanske
 
7.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
(2 tsk vaniljsocker)
Ska vara 1 dl socker men jag tog bara någon msk
100 g smör, kallt
2.75 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, bakpulver, ev vaniljsocker, strösocker och smör skuret i bitar i en matberedare. Kör ihop allt till en smulig massa. Går även att göra detta förhand. Värm mjölken och tillsätt den, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Den blev aningen klibbig men använd bara mjöl vid utbakningen så går det bra. Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut den till ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, mitt var cm. Lägg bröden på bakplåtspapper och låt vila i ca 10 min om du har tid för det, jag missade det och det gick bra ändå. Jag gräddade dem direkt. Pensla dem med mjölk och grädda i ca 10-12 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela