Wallenbergare
Wallenbergare
4 portioner
500g kalvfärs
5 äggulor
5 dl enligt recept, men jag använder mindre
Ströbröd till panering
Smör till stekning
Salt och peppar
Tillbehör
Potatismos
Skirat smör
Ärtor
Lingonsylt, rårörda lingon
Alla ingredienser ska vara kylskåpskalla för att färsen ska binda bättre. Lägg färsen i en bunke, enligt recept funkar också matberedare, men jag gillar när det är lite mer textur än när det blir helt slätt som det blir i en matberedare, en smaksak. Rör in äggulorna. Tillsätt grädden lite i taget under kraftig omrörning tills en lagom lös konsistens. Den ska gå att hantera, men får inte vara för torr. Smaka av med salt och peppar. Forma 4 stora biffar och vänd de i ströbröd. Stek i rikligt med smör i en medelvarm panna. Är pannan för varm bränns ströbrödet lätt. Man kan ev lägga in dem i ugnen sista stunden om de inte blir klara i pannan. Jag brukar låta de få en innertemperatur på ca 65 grader. Servera med potatismos, ärtor, skirat smör och ev lingonsylt.
