Kebabjärpar med sås
Idag till lunch provade jag något som jag faktiskt inte har gjort tidigare, kebabjärpar. Det var ju himla enkelt och verkade vara väldigt populärt. Serverade med ris och bulgur. Har dessutom gjort en het chilisås som killarna verkade gilla väldigt mycket.
Både igår och idag när jag har sprungit har benen känts så tunga, eller knäna stela. Igår tänkte jag att det var eftersom jag sprang efter att ha stått och gått i 13-14 h men lika tungt idag med...kom igenom 25 min iaf.
Kebabjärpar
4 portioner
400 g nötfärs
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk spiskummin
1 msk potatismjöl
1 dl mjölk
Smör
Skala och finhacka löken och vitlöken. Blanda färs, lök, salt, peppar, spiskummin, potatismjöl och mjölk till en jämn smet i en bunke. Forma färsen till till 8 avlånga lite äggformade biffar. Stek dem i smör runt om. Det funkar också att lägga dem på en ugnsäker form och sätta in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Servera med sås, ris, bulgur, klyftpotatis eller kanske i pitabröd tillsammans med sallad.

Denna kebabsåsen hitta jag recept på hos kryddburken.se.
Kebabsås
4 portioner
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl fanta
2 tsk tomatpure
2 tsk sambal oelek
2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
2 tsk oregano
0,5-1 krm cayennepeppar (öka för starkare sås)
Salt och peppar
Ev mjölk att späda med för lösare konsistens
Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Späd med mjölk om lösare konsistens önskas. Låt den gärna stå några timmar i kylen innan den serveras. Jag bytte ut samal oelek mot chilipulver. Blev en väldigt god sås.
