Laxtårta
200 g kavring
75 g smör eller margarin
3 gelatinblad
200 g kallrökt lax
0.5 hackad rödlök
400 g färskost
3 dl crème fraiche
3 msk färskriven pepparrot
3 msk finhackad dill
1 lime eller ½-1 citron
Salt och peppar
Garnering
Ca 8-10 skivor kallrökt lax
1 citron
några dillvippor
Kantskär brödet och kör det i en matberedare till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5–10 min. Hacka laxen och löken. Blanda färskost, crème fraiche, pepparrot, lök, lax och dill. Riv ner skalet av hela limen och pressa i saften av halva frukten. Krama ur gelatinet och smält det på låg värme tillsammans med en liten klick av fyllningen. Ta från värmen och rör ner lite mer av fyllningen i gelantinet. Rör sedan ner detta i resten av smeten. Blanda noga. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på bottnen och släta till ytan. Täck med plastfolie och låt tårtan stå kallt minst 5 tim. Förpacka den riktigt lufttätt om den ska frysas in, har själv aldrig provat att frysa in den.
Garnera den innan servering. Exempelvis genom att rulla ihop laxskivorna till ”rosor” och lägg på tårtan. Lägg på lite citron och dillvippor.