Så tar jag reda på skörden.
Denna ledighet har vi kunnat skörda en del. Den allra bästa tiden på året, man känner såg rik och glad av att kunna äta sånt man själv har odlat. Tänkte dela med mig lite av hur jag tar reda på grönsaker, för allt kan vi inte äta direkt. Mycket tas reda på och läggs i frysen för att sedan användas under vintern. I frysskåpet lägger jag sådant jag tar reda på, bär och grönsaker, även sylter och sådant jag gör. I frysboxen har vi större saker, som kött och saft. Helt enkelt för att hålla ordning. Nu har jag även fått lägga lite grönsaker i en påse i frysboxen då skåpet är fullt. Helt underbart!
Tomater
I år har inte så jätte många mognat ännu, men massa gröna. Lät de sitta kvar så får vi se vad som sker. Får du många tomater som du inte hinner äta? Lugn, det finns flera sätt att ta reda på dem. Förra året gjorde jag dels snålröra (mer info kommer) och kokade sönder tomater och frös som krossade tomater, som under året användes i matlagningen. Läste även att man kan frysa in färska tomater och använda i matlagning så det har jag provat i år. Av gröna tomater kan man göra grön tomatmarmelad. Supergott. Gjorde en med vanilj och den har vi ätit framför allt till kex och ost. La även in gröna tomater förra året, det var gott, men just de jag gjorde blev lite fräna i smaken. Lite för mycket ättika.



Bondbönor
Jag älskar bondbönor. Det är så roligt att odla, ja när inte sniglarna äter upp dem. I år har varit ett bra år för mina bondbönor. Sniglarna har låtit de vara och vid stugan tog de sig, tro det eller ej. De kom ut sent och var långa och gängliga. Toppade dem och har nu skördat ca ½ icakasse. En del fick sitta kvar då de inte var riktigt färdiga. I Skärhamn blev det också en rejäl skörd med stora fina bondbönor. Att ta reda på dem är lite pilligt. Först ska skidan spritas. De är ju tack och lov stora. Jag tycker bäst om att förvälla och frysa så det gör jag med nästan alla. I år har jag torkat lite mer än förra året, dels som ska användas som utsäde nästa år tänkte jag och dels för att prova torkade till maten. När jag torkade dem la jag dem på en bricka, på tidningspapper eller något och sedan på ett varmt och soligt ställe. Tror de stod i ca 1.5-2 v. När jag förväller lägger jag dem i kokande lättsaltat vatten och låter de småkoka i ca 3-4 min. De ska bli lite mjuka men absolut inte för mjuka. Sedan kyls de i kallt vatten för att snabbt avstanna kokningen. Nu till kanske det tråkigaste. Bondbönorna har ett skal som jag inte riktigt gillar. Har läst att man kan lära sig att äta det, men ja jag vet inte. Jag "pluppar" ur bönan ut skalet. Det kan kanske skilja sig en aning mellan olika sorter, och mindre bönors skal är tunnare och bättre att äta. Prova. Sedan fryser jag dem i små påsar, eller lägger på en bricka med bakplåtspapper och fryser, för att sedan lägga i en påse. På så sätt får man styckefrysta.

Broccoli
Jag är så nöjd över årets broccoliskörd. Fina broccolistånd som jag kunnat skörda i perfekt tid, de flesta i alla fall. Inte illa för att fara runt hela tiden, bra tajming. Inte en kållarv har jag sett till i år heller. Jag skär av den stora fina toppskottet och låter sedan plantan sitta kvar, då bildas sidoskott som man kan skörda. Detta dock lite olika beroende på sort har jag förstått. Broccolin skär jag ner i mindre buketter, även stammen. Sedan får de småkoka i någon minut i lättsaltat vatten och sedan kylas i kallt vatten. Fryser in i påsar.


Blomkål
Bara kunnat skördat ett huvud som var ganska löst. Se om det blir något mer. Gjorde lika som med broccolin, förvällde och frös.
Rosenböna
Inte blev det riktigt så mycket som jag tänkt med rosenbönan men fick ihop två små påsar att frysa. Aldrig odlat det innan. Med dessa skar jag ner i mindre bitar och förvällde även dem i lättsaltat vatten i någon minut. Sedan kyldes de snabbt och frös in i små påsar. Än blir det nog lite fler bönor.

Zucchini
Zucchini brukar ge stor skörd. Jag har en sort som heter Gold rusch som ger väldigt fina zucchini. De går även bra att använda även om de blir lite större. De som har växt till sig lite för mycket rev jag (skar bort de kraftigare kärnorna), pressade ur vattnet så gott det gick och la sedan i 5 liters påsar. Plattade till dem så de blev tunna paket och sedan in i frysen. Då ska man enkelt kunna bryta så mycket man behöver till köttfärssåsen, tomatsåsen eller vad man vill göra. Första gången jag provar detta. Jag förvällde även en del zucchini i lättsaltat vatten i någon enstaka minut. Kylde dem i vatten och sedan frös, även dem i platta paket. De kan man sedan använda till tex soppa. Zucchini är även en ingrediens i snålröran som jag ska skriva om senare. Zucchini håller även en tid i kylen, det gör iaf Gold rush. Glöm inte att zucchini passar fint i sallader, på grillen, i köttfärsås, tomatsås fint tärnade..

Vintersquash
Har plockat in några stora vintersquash som jag tror var nästan färdiga. Vågade inte låta de sitta kvar i fem veckor till. De lägger jag inne och låter skalet bilda en skyddande yta, sedan får de ligga svalt och mörkt i källaren.
Spenat
Spenat har jag skördat mycket nu. Förväller bladen i lättsaltat vatten i någon minut och kyler sedan i kallt vatten. Kramar ur vattnet och fryser i små påsar.
Lök och vitlök
Åh vad jag är glad över lökskörden i år. Vitlöken blev ganska små. Mycket av det jag odlade växte bäst vid stugan, men löken i Skärhamn har verkligen växt fint. Den knyter jag ihop, kanske 7 st i varje knyte beroende på storlek. De ska hänga luftigt. Sedan får de hänga och torka med blasten på, på ett torrt, ventilerande och varmt ställe helst. Under taket på vårt hus är perfekt, vi har så långt överhäng. Sedan förvaras de i garaget. De jag skördade förra året har hållit sig ända till sommaren. Viktigt är att endast ta fina lökar utan skador eller angrepp från något kryp. Här hänger en del av löken på tork.

Spetskål
Första året jag odlar spetskål och gud så gott det var. Den är mest till att använda direkt men kan lagras en kortare tid. Jag har skördat 5 huvuden tror jag. 2 har jag provat att lägga längst ner i kylen i lådorna, se om de håller sig. Gav bort 1.5 till mamma och farmor och de andra har vi ätit. Tror det var 2 som jag lät sitta kvar, de var inte var färdigvuxna. Sitter de för länge spricker de.


Druvgurka
De har växt snabbt när de kom igång. Lagt in både skivade och hela gurkor. Denna sort lämpar sig både som färsk och inlagd.


Paprika
Några paprikor han vi skörda, tre stycken sista dagen så de tärnade jag och frös färska. Får se hur det blir, skulle funka för att sedan använda i maten. De blir lite mjuka och sladdriga.
Chili
Inte har det blivit många chilis skördade än, men de jag har skördat och inte använt knyter jag på snöre, eller trär snöre igenom och hänger sedan på tork inne. de går även att frysa hela. De blir lite mjuka så enklast är att skära dem halvtinade. Lämpar sig bäst i varm mat då.

Majrova
Skördade en del majrova som vi inte han äta. De kan inte stå kvar för länge så det var bara att plocka upp. Visste inte vad jag skulle göra men läste att även den kunde förvällas och frysas. Bara att prova. De kan bli lite fula i färgen men när de är i maten syns det ändå inte.
Ja det blir en del att ta reda på. I höst när vi kommer hem finns ännu mer att ta reda på. Rotsellerin ser fin ut, speciellt den vid torpet. Hoppas på en del rödbetor att lagra också. Sådde lite kålrot nu, kanske lite i senaste laget men jag hoppas den hinner växa, och få vara ifred från alla djur (kållarverna och sniglarna i Skärhamn). Palsternacka och haverroten verkar växa fint, även så jordärtskockorna. Svartroten ligger nog lite efter. Vintermorötterna i Skärhamn växer lite dåligt, medans de vid torpet växer fint. Syrran var vid stugan idag och plockade upp vitlöken som jag glömt (visserligen bara fem små). Då passade de på att knycka varsin morot hon och hennes man. De tog vintermorötterna och nog växer de fint :) Faktiskt bättre än sommarmorötterna som brukar växa snabbt. Förra året gick morötterna kanon att lagra i garaget så i år har jag sått lite mer (även om de i Skärhamn nu växer dåligt). Nästa år får nog bli ännu lite mer morötter. De flesta av rotfrukterna förvarar jag i hinkar med torv i garaget. Varvar torv, tex morötter, torv osv. Endast friska fina rotfrukter, som ej ska ligga för tätt. Lägger sedan löst på ett lock och ställer nästan längst ner i garaget, dvs nära porten där det bör vara kallast. Garaget är inte uppvärmt men håller plusgrader då det ligger under mark och mot huset.
