Sockerkaka
Igår bakade jag två sockerkakor, gjorde dubbel sats. Sockerkaka är en riktig klassiker, enkel men uppskattas av många.
Sockerkaka
1 st
50 g smör (lite mer smör gör den saftigare och lite tyngre)
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 0.5 st citron, tvättad
Smör till formen
Ströbröd eller kokos
Smörj och bröa (med kokos eller ströbröd) en avlångform eller hålform på ca 1.5 ltr.
Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt med slickepott, tillsätt samtidigt rivet citronskal smöret och mjölken. Rör till en jämn smet och häll sedan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Prova med sticka så den är torr, men detta ska inte göras för tidigt, helst ska luckan hållas stängd under hela gräddningen. Låt kakan svalna i formen i ca 5 minuter och vänd sedan upp den på galler och låt svalna under en bakduk. Släpper inte kakan kan man försiktigt banka formen mot bänken så brukar den lossna om man smörjt och bröat ordentligt.
Smaksättningen kan man göra lite efter vad man gillar bäst. Antingen ta både citronskal och vaniljsocker, eller bara det ena. Citronskalet kan även bytas ut mot apelsinskal.
Man kan vid servering bre på glasyr och strössel eller något annat för att piffa upp kakan lite. Glasyr blandas enkelt ihop med florsocker och några droppar vätska, tex vatten eller pressad citron.
