En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Myllymäkis hembakade hamburgerbröd

Publicerad 2016-04-29 15:24:07 i Bröd,

Detta recept är det bästa jag provat och kommer alltid göra efter detta när jag gör hamburgerbröd i fortsättningen. Receptet är från Tommy Myllymäki. Varför inte göra större sats och ha redo i frysen till nästa gång?
 
Myllymäkis hembakade hamburgerbröd
6-7 st
 
25 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
0.5 tsk salt
5.5 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och rör om, värm till 37 grader, fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt salt och lite av mjölet. Arbeta degen 10 min i maskin eller 15 min förhand. Tillsätt samtidigt mer mjöl tills degen släpper kanterna utan att bli för hård, allt mjöl brukar inte gå åt, spar det till utbakningen. Låt jäsa 40-45 min under bakduk. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda igenom degen. Dela i 6-7 lika stora bitar och runddriv till bollar. Dvs vik degbiten från kanten och in tills den känns ganska bra i formen. Vänd den och lägg skarven ner. Lägg handflatan mitt på bullen och snurra runt tills du blir nöjd med formen. Platta till dem en aning, bara lite. Använd så lite mjöl som möjligt, annars blir det svårt att få de runda och fina. Gör lika med alla.
 
Låt jäsa i 30 min på plåt under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg. Lite vatten kan tillsättas i ägget så blir det lite lösare. Strö ev på sesamfrön, flingsalt, chiliflakes.. Grädda i ca 10-12 min, de ska få fin färg.
 
Nu har du just gjort fina bröd till din hamburgare, bara att vara stolt och njuta!


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela