Gyros i pitabröd
Gyros är nytt för mig. Det är Greklands motsvarighet till kebab. Det var gott och enkelt att göra. Hittade en del olika varianter men fastnade för denna från mittgrekland.se. Man kan även äta det med tex tortillabröd.
Gyros i pitabröd

Tzatziki (räcker nog till 5-6 personer, lite beroende på)
5 dl grekisk yoghurt eller liknande
0.5-1 gurka
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk olja
Salt och peppar
Skala och riv gurkan grovt. Lägg på ett fat och strö över salt. Detta för att dra ut vätskan. Blanda yoghurt, pressad vitlök och olja i en skål. Låt stå och dra tills det är dax att äta. Krama då ur gurkan all vätska och blanda ner i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
Gyros
600-700 g karré
4-5 msk gyroskrydda (recept under)
4 msk olja + att steka i
2 msk vitvinsvinäger
Salt
Skär köttet i smala strimlor eller små bitar. Blanda krydda, 4 msk olja och vinäger i en skål ihop med köttet och låt stå, gärna någon timme, men kortare tid funkar också. Stek på ganska hög (inte för hög) värme i olja. Salta. Krydda mer om det behövs.
Jag serverade med pitabröd, tzatziki, grönsaker, picklad lök, ost och jalapeños. Även tacosåsen jag gjorde igår.
Gyroskrydda
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 krm kanel
Det som blir över av kryddan kan sparas, använd som rubb eller till marinader.

