Tacokrydda - slipp onödiga tillsatser
Idag hade jag världens bästa mat till lunch, TACOS. Såg på något program där de testade just tacos, och vad mycket onödigt tacokryddan innehåller. Jag har nog aldrig tänkt så långt innan, fick mig en riktig tankeställare. Här ombord gör jag egen tacokrydda, och tacosås. Det började med att jag skulle ha tacos en gång och insåg att det inte fanns någon tacokrydda. Bara att blanda egen, och det var riktigt gott. Gäller bara att krydda ordentligt, går åt mer kryddor än man tror. Och tacosås, det gör vi hemma också. Brukar göra extra, så fryser vi såsen. Blir perfekt till någon köttfärsröra, tacopaj mm. Här ombord gör jag också extra sås samt färs och fryser, så har man förberett till en tacopaj. Visst tar det lite mer tid att göra egen sås, men du vet vad den innehåller. Samma med tacokryddan. Gör du en stor sats så har du, då tar det ingen extra tid nästa gång.
Tacokrydda är jätte enkelt, och det går fort. Gör en stor sats så finns det färdigt till nästa gång. Det finns mängder av olika recept, jag gjorde denna idag:
Tacokrydda
1 msk vitlökspulver
2 msk chilipulver
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad organo
1 msk salt
0.5 msk svartpeppar
Blanda ihop kryddorna och förvara i en burk eller påse. Tror det går åt ca 2 msk till 500g färs, prova dig fram. Beroende på vad du gillar kan du krydda upp din egen blandning så som du tycker det blir godast. Mängden spiskummin kan ökas för mer tacosmak och chilipulver för mer hetta. Bara att prova sig fram för att hitta sin egna favoritblandning.
Medan kommer samma recept men för en stor mängd.
1 dl vitlökspulver
2 dl chilipulver
2 dl spiskummin
1 dl paprikapulver
2 msk organo
1 dl salt
0.5 dl svartpeppar
Tacosås
400g krossade tomater
1 paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
2 msk kryddblandning - prova dig fram
Lite socker
Tillsätt chili för en starkare sås.
Hacka paprika, lök och vitlök. Fräs i olja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, rödvinsvinäger, kryddor och socker. Låt koka ihop, ca 15-20 min utan lock, paprikan ska ha mjuknat och konsistensen vara bra. Smaka av, ev mer krydda kan behövas. Låt svalna lite.
Ha en trevlig fredag.
