Kycklingbullar i tomatsås
Kycklingbullar, det har jag aldrig gjort innan. Gjorde frikadeller en gång och det var faktiskt inte jätte gott. Men dessa, de var goda. Riktigt goda tyckte jag, och flera andra. Det var enkelt så det är bara att prova. Dessa kycklingbullar är neutrala och skulle passa till det mesta istället för köttbullar. Jag tog filéer som jag körde i matberedaren, funka hur fint som helst. Även kycklinglårfilé går att använda.
Kycklingbullar i tomatsås
4 portioner
400 g kycklingfärs, eller 400 g filéer att köra i matberedaren
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
0.75 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör att steka i
Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla ca 10 min. Skär löken och vitlöken i bitar. Kör kycklingen och löken i matberedaren tills det är finfördelat. Lägg över i en skål. Tillsätt salt och peppar. Blanda ägget med ströbrödblandningen. Häll i lite i taget och rör ordentligt tills du fått en bra konsistens som är lätt att arbeta med. För mig gick inte riktigt allt åt. Blöt händerna i lite vatten rulla dem. Stek på medelvärme tills de är färdiga igenom.
Tomatsås - Rotfrukterna kan man hoppa över om man vill, jag tycker det blir gott.
4 portioner
400 g krossade tomater
1 liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
½ chili
1 morot
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 msk tomatpure
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk socker
Olja
Ev basilika
Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i olja. Skala och riv morot, palsternacka och rotselleri grovt och låt fräsa med. Tillsätt socker, tomatpure och vinäger. Slå på krossade tomater. Skölj ur burken med lite vatten och häll i. Salta och peppra. Låt koka upp och puttra utan lock till en lagom tjock härlig tomatsås. Rör i basilikan. Smaka av. Lägg i kycklingbullarna och låt puttra med någon minut. Blanda ihop med valfri pasta och riv över parmesan ost. Färdigt!

