En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Kycklingbullar i tomatsås

Publicerad 2016-02-27 15:39:54 i Kyckling, Pasta, ris, gryn,

Kycklingbullar, det har jag aldrig gjort innan. Gjorde frikadeller en gång och det var faktiskt inte jätte gott. Men dessa, de var goda. Riktigt goda tyckte jag, och flera andra. Det var enkelt så det är bara att prova. Dessa kycklingbullar är neutrala och skulle passa till det mesta istället för köttbullar. Jag tog filéer som jag körde i matberedaren, funka hur fint som helst. Även kycklinglårfilé går att använda.
 
Kycklingbullar i tomatsås
4 portioner
 
400 g kycklingfärs, eller 400 g filéer att köra i matberedaren
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
0.75 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör att steka i
 
Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla ca 10 min. Skär löken och vitlöken i bitar. Kör kycklingen och löken i matberedaren tills det är finfördelat. Lägg över i en skål. Tillsätt salt och peppar. Blanda ägget med ströbrödblandningen. Häll i lite i taget och rör ordentligt tills du fått en bra konsistens som är lätt att arbeta med. För mig gick inte riktigt allt åt. Blöt händerna i lite vatten rulla dem. Stek på medelvärme tills de är färdiga igenom.
 
Tomatsås - Rotfrukterna kan man hoppa över om man vill, jag tycker det blir gott.
4 portioner
 
400 g krossade tomater
1 liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
½ chili
1 morot
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 msk tomatpure
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk socker
Olja
Ev basilika
 
Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i olja. Skala och riv morot, palsternacka och rotselleri grovt och låt fräsa med. Tillsätt socker, tomatpure och vinäger. Slå på krossade tomater. Skölj ur burken med lite vatten och häll i. Salta och peppra. Låt koka upp och puttra utan lock till en lagom tjock härlig tomatsås. Rör i basilikan. Smaka av. Lägg i kycklingbullarna och låt puttra med någon minut. Blanda ihop med valfri pasta och riv över parmesan ost. Färdigt!



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela