Hemgjord granola
Nu har vi vart i Stockholm sen i söndags. Träffade en kompis till mig och strosade runt på stan. Sedan har vi vart på basic safety refresh kurs på Rindö tisdag-torsdag. En jätte bra kurs. Handla om överlevnad i vattnet om man skulle behöva överge sin båt mitt ute i ingenstans, första hjälpen, brand och rökdykning. Alla borde få gå en kurs om sjukvård, HRL mm och brand. Så himla bra att ha även privat. Vi badade ute i 7-gradigt vatten. Vi hade såklart överlevnadsdräkter, men kallt ändå. Tränade på att vända livflotte och hur man bäst gör för att överleva i kallt vatten, eller överhuvudtaget om man tvingas överge ett fartyg. Vi har lärt oss grundläggande sjukvård. HRL mm. Två dagar med brand. Släkt bränder, rökdykt, söka av rökfyllda rum, olika senarier som kan ske. Super bra.
Jag gjorde hemgjord granola till pappa i farsdagspresent. Passade på att göra dubbelsats så även vi skulle få en burk. Skillnaden mellan musli och granola är i stort sett bara att granolan rostas i ugn.
8 dl havregryn
2 dl kokoschips eller kokosflingor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovhackade nötter
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 tsk kanel
1/2 dl vatten
1 dl kokosolja eller naturell matolja
1 dl flytande honung, jag tog lite mindre
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser.
Blanda samman vatten, olja och honung och fördela över hela blandningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Fördela blandningen jämnt över hela. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Rör om då och då. Om du som jag vill ha lite mer färg så kan du höja till 175 grader mot slutet av tiden. Passa noga. Rör om lite oftare då bara, det blir färg snabbt! Låt granolan svalna. Förvara granolan i en glas- eller plåtburk i skafferiet.